Nathanael West: Balso Snellin unielämä

Nathanael West: Balso Snellin unielämä

Alkuperäisteos: Dreamlife of Balso Snell
Suomennos: Asmo Koste
Julkaisuvuosi 2003, ISBN 952-5083-16-0, 110 x 180 mm, 92 s., sidottu.
Suositushinta 12 €.

Esittely:
Runoilija Balso Snell käyskentelee Troijan lähettyvillä ja tultuaan Troijan hevosen luokse tunkeutuu tämän sisään. ”Kävellessään eteenpäin Balso tajusi, että puuhevosta asuttivat ainoastaan yleisöään etsivät kirjailijat ja hän päätti ettei häntä huijattaisi enää kuulemaan yhtään tarinaa. Jos jotain kerrottaisiin, hän kertoisi sen itse.” Balso Snellin unielämä on groteski satiiri länsimaisesta elämänmuodosta ja sen kirjallisista ilmentymistä.

Nathanael West (1903-1940), amerikkalainen kirjailija joka ehti ennen kuolemaansa auto-onnettomuudessa kirjoittaa neljä romaania. Westiltä on aikaisemmin julkaistu suomeksi ”Vastaathan kirjeeseeni, Miss Lonelyhearts”, ”Iisi miljoona” ja ”Heinäsirkan aika”.

Arvosteluja:
”Kirja on viimeinkin ilmestynyt suomeksi. Kirja liikkuu koko ajan vikkelässä groteskissa tyylilajissa, eikä West piittaa kerronnan logiikasta tuon taivaallista… West haluaa dekonstruoida tai ainakin dadaistisesti tuhota kaiken aiemman länsimaisen kirjallisuuden… Kirjan teema nousee kuitenkin vahvasti esiin. Kaikki kertomukset, joita sivilisaatio meille tarjoilee, ovat naurettavia ja todistavat vain ihmistä itseään vastaan kohdistetusta vihamielisyydestä.” Juri Nummelin/Helsingin sanomat