Harmsiaadi

Natalia Dobrohotova-Maikova & Vladimir Pjatnitski: Harmsiaadi
… ja he kaikki rakastivat venäläistä kirjallisuutta

Suomennos: Mika Rassi, esipuhe: Tomi Huttunen, kuvitus: Vladimir Pjatnitski
Anekdootit/huumori/2014, ISBN 978-952-5083-34-7, Kirjastoluokka 84
107 mm x164 mm, 80 sivua, liimanidottu,
Suositushinta 15 €.

Tämän kirjan hilpeät kirjailija-anekdootit Puškinista, Dostojevskista, Tolstoista ja kumppaneista eivät ole Daniil Harmsin kirjoittamia, vaikka häntä on usein luultu niiden kirjoittajaksi. Nämä myöhäisneuvostokaudella eri nimillä levinneet anekdootit olivat pitkään anonyymiä suullista perintöä. Sittemmin ne on julkaistu myös tekijöidensä nimissä.

”Kerran Gogol naamioitui Puškiniksi, meni Puškinin luo ja soitti kelloa. Puškin avasi oven ja hihkaisi: ”Katsopas, Arina Rodionovna, minä tulin!”

Arviointeja:
”Pitkään itsensä Daniil Harmsin kädenjäljeksi luultuja, myöhäisneuvostoliittolaisessa samizdat-undergroundissa liikkuneita kirjailija-anekdootteja. Aleksandr Puškin, Nikolai Gogol, Leo Tolstoi, Ivan Turgenev ja muut 1800-luvun suuruudet koheltavat, sekoilevat ja törmäilevät kuin slapstick-komediassa.”
Jani Saxell ja Jukka Mallinen, Kirjailija-lehti 4/2014

Luonnollisesti Muradin täytyi merirosvona saada “surkea loppu”. Mutta hurskas elämäkerturi ei pystynyt manaamaan edes ruttoa (kuten kapteeni Wardilla) taikomaan jonkinlaista pelottavaa ja esimerkiksi käyvää kuolemaa Jan Janszille. Joidenkin tietojen mukaan hän kuoli nukkuessaan vuoteessaan – ehkä jopa Allahin armossa.”